Ahad, 10 April 2011

TEKNOLOGI PELANCARAN ROKET...

elow geng sume2x...helllooooo...lam entry kli nih,aq bru je blik from:

PERTANDINGAN PELANCARAN ROKET PERINGKAT NEGERI TERENGGANU 2011
TEMPAT:SMK BUKIT BESAR,TERENGGANU
TARIKH:8-9 APRIL 2011

penat giler wacakap lu..bukan aq yg dok tanding tau..aq dh lame abis skolah..kli nih adik2 skol aq yg tanding..so,my teacher,CG AZMI(PHYSICS TEACHER)kol lah aq,ajak p tngok budak2 tanding roket..bukan apew,sajew,teringat blik mse dlu,thun 2009,mewakili negeri terengganu lam pertandingan mcm nih..korang thu x cmne roket nih,bukan cm roket lancar ke bulan tau,roket nih itew gune botol utk body..cm recyle blik bhn2 terbuang..


ganass x roket aq...



dan pertandingan nih disertai oleh pelajar,mmg lah students kn,xkn mkcik kat gerai2x kot..hehehe..xdew lah,gurau2 jew..setiap pasukan mempunyai dua orang pelajar mewakili sekolah yg tercinta dan daerah masing2x..cm aq nih..

nih lah group pertama SMKNS yg main roket
students yg menyertai pertandingan ini diberi masa selama beberapa jam yg agak lama utk menyiapkan beberapa buah roket bagi katogeri 'targetting' dan 'parachute'..pe yg best nye,time nih lah,kowang leh adjust no tfon aweks2x,buat pndai kew dpn diowang..HAHAHA..aq xcmtu,aq baik...hehhehehe*ye lah tu

smua penyediaan dan penyenggaraan roket perlu disudahkan pada hari pertama dan hari kedua,tibalah masa utk kami basah..pelikkan,roket pn basah..pe,korang ingt roket nih gne nitrogen kew nk lancar,gne air lah..ada faham H2O..huhuhuhu..berjeruk*loghat klate di KL kan kitorang..n roket nih dilancarkan menggunakan pelancar dye..

splaaasshh..cmni lah lau main benda nih..basah kuyup skali launch..
utk setiap pertandingan,we all kne reka roket utk targetting..yg targetting cm bntuk roket biasew,p utk parachutte,roket prlu dibina dan di pasang dengan payung terjun..utk targetting,markah akn dikira sekiranya roket itew pling hmpir nan penanda,jarak penanda dr launcher 100m..utk parachutte,roket yg dibuat prlu adew payung trjun..mse akan dikira apabila payung terbuka dan jatuh sehinggan mencecah rumput or apew yg bleh membuatkan roket tu tersangkut,spt pada bangunan,pokok..and hilang dr pandangan merupakan satu kelebihan becoz mrkah keseluruhan diberi..

tinggi x roket aq n kawan aq buat..
and tu jew nk cite kat kowang sume psl pertandingan cmnih..
so,mse tahun 2009,aq n kwn aq printis roket air kt skol..so,first itew msuk,dh dinobatkan sebagai johan utk pertandingan roket thun 2009..trkejut yg amat sgt,pengetua xprcaya yg kitorang mnang..then slepas tuh,bergerak lah kami ke merata negeri utk mnyertai pertandingan roket nih..

RESULT WATER ROCKET TEAM 2009
PTPR09 TRG:JOHAN KESELURUHAN,NO5 PARACHUTE,NO6 TARGETTING
KEM AEROANGKASA KEBANGSAAN:HADIAH SAGUHATI
PTPR09 NATIONAL STATE UM:NO5 KESELURUHAN,TARGETTING NO2,PARACHUTE OUT..
KARNIVAL SAINS KEBANGSAAN,PERLIS:NAIB JUARA,TRGETTING NO2,PARACHUTE NO3.

ENGINEER SMKNS WATER ROCKET:
1.MOHAMAD KHAIRUL AFIQ BIN OTHMAN
2.HAZIM BIN IBRAHIM

TEACHER:
1.EN AZMI BIN ALI
2.EN SAMSUDIN KARNAIN

tu jew yg aq nk cite lm entry kli nih..jumpe lg lam keluaran yg berikutnye..zassss



1 ulasan:

sahabat blogku...smart2x and comeyy2x smua