Rabu, 20 Julai 2011

my story mory...

halooo n wassup guy..hohohoho..lame ase xberblogging nih..mau brape lame dh,aq pun xingt lorh..hummm..pe cite erk nk cite entry kli ni,aq pun blank lg..hohohoho..entry kli ni aq nk story mory ckit psl cite aq kt my lovely university,UPNM..
amacam ngan logo u aq..mau lawan ka???


hari2 duk kt cni nak kne jage sume etika kite..xkira dari segi luaran dan dalaman..style must first..pgawai lah katekan..msti manjang nk kne smart..hohohoho..time mndi pun kne buat gaya smart..korang pandai x buat gaya smart time mndi..hohohoho..nak makan pun kne jge tau..ape ingt kt sini mkn cm mkn kat kafeteria ka..xde wehhh..at this place,speaking omputeh plak,we all mkn at cadet officer mess..nak g mkn pun kne pkai planters or bju kemeja,bertie,and smart..smart lg.sume nk kne smart..pg2x dh nk kene bgun..lau bgun lwat,mmg terlepas lah breakfast..and xpasal2x bleh punish ngan pgawai tntera...cm hostel wei aq duk cini,p xpe,diorang buat cmtu utk melatih we all jd pgawai tntera yg berdisiplin n smart mantop..kih3x..
ummm..aq pun pning dh nk taip ape,no idea...6t aq cite lg ye psl story mory aq kt cni smpai lah komisen 6t,insyallah

Sabtu, 9 Julai 2011

HARI YG BERLALU DI UPNM

Hai sume..mata x ngantuk lg.msih segar..biar pg td pulun gak pnjat naik bukit besi..actually,pg td we all,sume pnduduk especially cadet officer ade morning walk a.k.a cross country..so lari lah kite ngan senior n pgawai lain..pg2x lg dh bgun,tnpa breakfastnye,pegi bratur kt pdg..cmpur plak ngan mata mngantuk..ase dunia ni cm trapung je,mau xnye,tido smbil berdiri..yg junior duk tngok je senior dtg..aq lg lah..ngan pnat ptg smalam kne Show parade psl aras kami duduk ade bilik kotor..ape lagi,kne hukuman lah(seyes nak sepak je mane bilik yg kotor nih)..so,we all ngan celoreng and lovely spike boot blari lah ke padang..and then pegi amik batu bata dua biji sorang,lpas tu bwt lah lompat bintang or the famous nme PT10 ngan bata,running with benda sial tu..seyes pnat gile..nak pitam ase..p askar kne kuat kn..xbleh blah ayt aq..hahaha..abis basah bju loreng,xpsl kne bsuh bju..maybe ade hikmah di sebalik punishment nih,so our pengajaran is,rajin2x lah kmas blik and ingt arahan..ok..ngantuk dh ni. c ya

Isnin, 4 Julai 2011

my life in upnm..

helo sume..lame ase x update blog ni,bz katekan..hohohoho..xde lah..ni cheq nk habaq mai  psl life cheq sbagai pgawai kadet kt upnm..so pnat..nme pun upnm,Universiti Penat Nak Mampos.hahhaa..xde lah,ni senior2 dulu yg reka,bukan cheq tau..shhhhhh

bulan pertama kami msuk upnm,sbagai pgawai kadet,kami dikehendaki mengikuti segala latihan ketenteraan,sebagai pengenalan kepada dunia tentera..aq teruja..hahha..before this,kami semua digelar BPK or bakal pegawai kadet..tu gelaran kepada kami yg junior baru lapor..cantik kn..BPK..huhuhu..

so,minggu pertama adalah minggu senaman,,bukan senaman aerobik tau,ni senaman perang..mau muntah aq bwt senaman ni..korang pun konfirm muntah lau buat senaman ni..antaranya crawl,pt 10 or tepuk lalat,push up or pumping pnumbuk,udang bakar or angkat tubuh and tepuk bawah dada dalam keadaan push up,starjump,scoutjump cm duk mencangkung and tgn ats kpala(mau cramp paha lau buat smpai 50x),cr,and banyak lagilah..xlarat aq nk crita weii..seyes pnat gile..bju yg wrna putih pun changed into dark colour,duk mniarap atas pdg..tp benda ni lah yg membuatkn body menjadi fit and cergas..

and then we all diajar kawad..kawad punye lah ltih,dr pg smpai ptg,and then sambung pt..korang bayangkan pt dengan baju celoreng and pakai spike boot..ce bayangkan..huhuhuhu...pnat wooo..lpas abis untuk kawad,we all dihantar ke kem kongkoi,jelebu,negeri sembilan untuk eksesais harimau jempol,dengan ayat mudah and skema,latihan hutan..aq bleh kira berapa hari je aq mndi mse duk kt ctu..mndi time buat xtiviti perapungan..buat plampung mnggunakan ponco or khemah tntera,lalang and kayu..hahaha..ce korang buat..pastu buat river crossing..buknnye dkat jarak,mmg jauh gile..ltih nk mampus..then jalan laju..walaupun x pkai begpack yg diisi dgn FSMO or fullset military order and bwk styer,p pnatnye mmg trasa bior jarak 5km lbih..we all mkn pun mkanan dalam rangsum or we call it RTBK(rangsum tempur bungkusan kantung)..sabo je lah mkn mkanan cmtu..utk menghilangkan lapar..banyak lagi yg we al belajar mse di kongkoi spt Ilmu Medan Perang cm pengaturan strategi peperangan utk pasukan penembak,compassching and so on..

balik dari kongkoi aq kne demam..siot tol lah..huhuhuhu..then we all diajar mengenai senjata colt m-16..best wooo..hahhaa..smpai brg dalam snjata pun we all belajar..dengki ar tuuu..kih2x..then we all kne buat ujian senjata..buka senjata and pasang balik..huhuhuhu..klas senjata tu mkn mse selama dua-tiga hari je..then yang last is passing out tunas wira..bangga tau,family dtg tbgok anak msing2x..sume bakal pegawai tentera..

selain itu,we all juga diajar etika dalam mess..cara =2x utk mkn,peraturan dalam mess..bnyok lh lg.
so,lpas abis tunas wira,baru we all ase happy ckit,ckit je lh..

then kne orentasi ngan plajar awm,tu 3hari je..and now,klas bru nk start skunk..nk blajar lagi,nk ikut latihan tentera lagi,mmg mse untuk studyx ckup..sabo je lah..

and now,ape yg penting ialah,upnm adalah universiti unik..KEWAJIPAN,MARUAH,INTEGRITI..cogan kata upnm..hihihi.. k lh,jumpr pada site6t,,aq cari lagi idea untuk berkongsi ngan korang..pe pun,upnm is the best..hehehe..seyes best..walaupun hidup cara tentera,p mmg happy and enjoy habis..

sahabat blogku...smart2x and comeyy2x smua