Jumaat, 19 Ogos 2011

ramadhan di UPNM

assalamualaikum w.b.t
to all my frens,happy ramadhan n happy shopping for hari raya..lame lorh xupdate blog kesayangan nih.syg ke??haha..entry kali nih,nak cite psl life berpuasa di upnm..this year first time berpuasa jauh ngan family..lau duk umh,bgun sahur ade yg kjutkn..nk berbuka ade yg serve ats meja..this time,sume kne buat sendiri..cm xbiase plak,dulu dok hostel pun cm nih gak..UPNM time ramadhan xsunyi ngan suara org duk berlatih,buat PT pg..MAMPOIH XPUASA lau buat bnde2 tu tiap2 pg..pnat wooo..aq sebagai junior yg bru 3bulan menjadi warga UPNM trasa excited gk berpuasa disini..p yg jenuhnye,pg2 nk kne bratur..huhuhuuhu..I HATE BAris..

0300-0530: sahur
0645-0800:baris pagi(time ni ade yg tido dlm baris,kantoi ngan pgawai,siaplah)
0800-1700:kelas akademik(jd waktu tidoo aq n para sume cadet officer)
1700-1845:abis duit kt bazaar ramadhan(ade mse baris sukan)
1845-1900:baris utk berbuka puasa(pkai bju kbngsaan lengkap)
1900-2145:solat maghrib,isyak n trawih berjemaah
2145-2200:moreh kt mess
2200-2359:pentadbiran sendiri(study,kiwi kasut,gosok baju,melantak mkanan yg xabis mse berbuke puasa)
2359:light off..

nampak cm xpnat..[ lau duk cini,pnat gk..huhuhuhu..sabo je lh..

Rabu, 20 Julai 2011

my story mory...

halooo n wassup guy..hohohoho..lame ase xberblogging nih..mau brape lame dh,aq pun xingt lorh..hummm..pe cite erk nk cite entry kli ni,aq pun blank lg..hohohoho..entry kli ni aq nk story mory ckit psl cite aq kt my lovely university,UPNM..
amacam ngan logo u aq..mau lawan ka???


hari2 duk kt cni nak kne jage sume etika kite..xkira dari segi luaran dan dalaman..style must first..pgawai lah katekan..msti manjang nk kne smart..hohohoho..time mndi pun kne buat gaya smart..korang pandai x buat gaya smart time mndi..hohohoho..nak makan pun kne jge tau..ape ingt kt sini mkn cm mkn kat kafeteria ka..xde wehhh..at this place,speaking omputeh plak,we all mkn at cadet officer mess..nak g mkn pun kne pkai planters or bju kemeja,bertie,and smart..smart lg.sume nk kne smart..pg2x dh nk kene bgun..lau bgun lwat,mmg terlepas lah breakfast..and xpasal2x bleh punish ngan pgawai tntera...cm hostel wei aq duk cini,p xpe,diorang buat cmtu utk melatih we all jd pgawai tntera yg berdisiplin n smart mantop..kih3x..
ummm..aq pun pning dh nk taip ape,no idea...6t aq cite lg ye psl story mory aq kt cni smpai lah komisen 6t,insyallah

Sabtu, 9 Julai 2011

HARI YG BERLALU DI UPNM

Hai sume..mata x ngantuk lg.msih segar..biar pg td pulun gak pnjat naik bukit besi..actually,pg td we all,sume pnduduk especially cadet officer ade morning walk a.k.a cross country..so lari lah kite ngan senior n pgawai lain..pg2x lg dh bgun,tnpa breakfastnye,pegi bratur kt pdg..cmpur plak ngan mata mngantuk..ase dunia ni cm trapung je,mau xnye,tido smbil berdiri..yg junior duk tngok je senior dtg..aq lg lah..ngan pnat ptg smalam kne Show parade psl aras kami duduk ade bilik kotor..ape lagi,kne hukuman lah(seyes nak sepak je mane bilik yg kotor nih)..so,we all ngan celoreng and lovely spike boot blari lah ke padang..and then pegi amik batu bata dua biji sorang,lpas tu bwt lah lompat bintang or the famous nme PT10 ngan bata,running with benda sial tu..seyes pnat gile..nak pitam ase..p askar kne kuat kn..xbleh blah ayt aq..hahaha..abis basah bju loreng,xpsl kne bsuh bju..maybe ade hikmah di sebalik punishment nih,so our pengajaran is,rajin2x lah kmas blik and ingt arahan..ok..ngantuk dh ni. c ya

Isnin, 4 Julai 2011

my life in upnm..

helo sume..lame ase x update blog ni,bz katekan..hohohoho..xde lah..ni cheq nk habaq mai  psl life cheq sbagai pgawai kadet kt upnm..so pnat..nme pun upnm,Universiti Penat Nak Mampos.hahhaa..xde lah,ni senior2 dulu yg reka,bukan cheq tau..shhhhhh

bulan pertama kami msuk upnm,sbagai pgawai kadet,kami dikehendaki mengikuti segala latihan ketenteraan,sebagai pengenalan kepada dunia tentera..aq teruja..hahha..before this,kami semua digelar BPK or bakal pegawai kadet..tu gelaran kepada kami yg junior baru lapor..cantik kn..BPK..huhuhu..

so,minggu pertama adalah minggu senaman,,bukan senaman aerobik tau,ni senaman perang..mau muntah aq bwt senaman ni..korang pun konfirm muntah lau buat senaman ni..antaranya crawl,pt 10 or tepuk lalat,push up or pumping pnumbuk,udang bakar or angkat tubuh and tepuk bawah dada dalam keadaan push up,starjump,scoutjump cm duk mencangkung and tgn ats kpala(mau cramp paha lau buat smpai 50x),cr,and banyak lagilah..xlarat aq nk crita weii..seyes pnat gile..bju yg wrna putih pun changed into dark colour,duk mniarap atas pdg..tp benda ni lah yg membuatkn body menjadi fit and cergas..

and then we all diajar kawad..kawad punye lah ltih,dr pg smpai ptg,and then sambung pt..korang bayangkan pt dengan baju celoreng and pakai spike boot..ce bayangkan..huhuhuhu...pnat wooo..lpas abis untuk kawad,we all dihantar ke kem kongkoi,jelebu,negeri sembilan untuk eksesais harimau jempol,dengan ayat mudah and skema,latihan hutan..aq bleh kira berapa hari je aq mndi mse duk kt ctu..mndi time buat xtiviti perapungan..buat plampung mnggunakan ponco or khemah tntera,lalang and kayu..hahaha..ce korang buat..pastu buat river crossing..buknnye dkat jarak,mmg jauh gile..ltih nk mampus..then jalan laju..walaupun x pkai begpack yg diisi dgn FSMO or fullset military order and bwk styer,p pnatnye mmg trasa bior jarak 5km lbih..we all mkn pun mkanan dalam rangsum or we call it RTBK(rangsum tempur bungkusan kantung)..sabo je lah mkn mkanan cmtu..utk menghilangkan lapar..banyak lagi yg we al belajar mse di kongkoi spt Ilmu Medan Perang cm pengaturan strategi peperangan utk pasukan penembak,compassching and so on..

balik dari kongkoi aq kne demam..siot tol lah..huhuhuhu..then we all diajar mengenai senjata colt m-16..best wooo..hahhaa..smpai brg dalam snjata pun we all belajar..dengki ar tuuu..kih2x..then we all kne buat ujian senjata..buka senjata and pasang balik..huhuhuhu..klas senjata tu mkn mse selama dua-tiga hari je..then yang last is passing out tunas wira..bangga tau,family dtg tbgok anak msing2x..sume bakal pegawai tentera..

selain itu,we all juga diajar etika dalam mess..cara =2x utk mkn,peraturan dalam mess..bnyok lh lg.
so,lpas abis tunas wira,baru we all ase happy ckit,ckit je lh..

then kne orentasi ngan plajar awm,tu 3hari je..and now,klas bru nk start skunk..nk blajar lagi,nk ikut latihan tentera lagi,mmg mse untuk studyx ckup..sabo je lah..

and now,ape yg penting ialah,upnm adalah universiti unik..KEWAJIPAN,MARUAH,INTEGRITI..cogan kata upnm..hihihi.. k lh,jumpr pada site6t,,aq cari lagi idea untuk berkongsi ngan korang..pe pun,upnm is the best..hehehe..seyes best..walaupun hidup cara tentera,p mmg happy and enjoy habis..

Sabtu, 23 April 2011

sEMinggu di KEM TERENDAK,MELAKA..

elow sume..lame x update blogg wehhh..bizi lah,..hahahaha..pe tjuk blog aq nih..sminggu di kem terendak,melaka..nak tau aq buat pa p ctu...jeng jeng...heheheehe

MOHAMAD KHAIRUL AFIQ B OTHMAN
930317-03-5***
DIKEHENDAKI MENGHADIRI TEMUDUGA PEGAWAI KADET UPNM
19-23 APRIL 2011
KEM TERENDAK,MELAKA
ASASI PENGURUSAN DAN STRATEGI PERTAHANAN

aq teruja.akhirnya,aq lulus intrview fasa 1 pd bulan februari lpas..hahahaha..seminggu dok sana..cam tenuk ase..nak berfesbuk xbleh,nak beryoutube lg xbleh..so,mlm sblum p melaka.aq on9 puas2x smpai kul wape entah..nk lpas rindu kt fesbuk sblum tnggal netbook sminggu..hahahaha..

hari pertama check in sana,pg kul 0800HRS,Selasa,g pkai bju ok lg..pkai kemeja..pastu naik bas UPNM p dftr kt DEWAN PERWIRA,MARKS 3 DIV..boring giler duk dlm tuh..dh lah pnat,dok bwt bodo jew..pastu blik kt bilik..ptg kul 1400HRS,hari yg sggt panas..kitorang kne ragging woo..pumping ats jalan yg panas tuh..nk meletup tapak tgn nih..p sabo jew lah..nk jd komando..kih3x..yg x thn,trus trik diri..mlu kowang jew..mlm kul 2000HRS,p dewan blik..xdew ape gak kt dewan,duk buat bodo jew..smbil tnggu budak2x sains teknologi pertahanan p intrview..mata dah ngantuk,smpai bilik kul 0000HRS,trus tidoo..gud nite...

hari kedua,kul 0600HRS,bgun tido..mata ase mlas nk bukak..p askar dh pnggil trun..giler pnat..bwu bukak mata,dh kne pnggil nk kne ragging..sabo2x..lpas mkn,p dewan..pun buat bodo..ptg p lembaga awal..tnggu pnye tnggu..smpai mlm dlm kul 2100HRS,bru msuk bilik lembga awal..nsib baik msuk ramai2x..kul 2300HRS blik bilik..kul 0000HRS,trus tidoooo..pnat weiii..

hari ketiga,suke3x sgt..dok rilek jew..dr pg smpai mlm2x..pg tidooo..ptg dok rilek2x jew..mlm2 p kuar bli mkanan..pasal pd hari tu,yakni hari ketiga,sume calon2x lulus dr SG BESI dan SUBANG msuk persidangan lembaga awal..

nih lah impian aq..
hari keempat,kul 0700HRS,naik trak p dewan..nak thu sape yg trpilih ke x..aq dok tnggu nme aq kne sebut..p xdew..huhuhu..p aq tetap menunggu surat dari UPNM sebgai pegawai kadet..klau x,aq jd civilliant students jew lah..join PALAPES,pastu mohon sebgai pegawai tentera..impian ku utk pegang GENERAL OF
AIRFORCE pasti tercapaii..amin..-,-'

hari kelima,balikkkkk..say bye2x to kem terendak,melaka..inysallah,aq akn datang blik sebgai pegawai tentera..KAPTEN KHAIRUL TUDM..hihihihi..berangan punye lah tnggi..

pintu masuk kem terendak,melaka..

insyallah...



Ahad, 10 April 2011

TEKNOLOGI PELANCARAN ROKET...

elow geng sume2x...helllooooo...lam entry kli nih,aq bru je blik from:

PERTANDINGAN PELANCARAN ROKET PERINGKAT NEGERI TERENGGANU 2011
TEMPAT:SMK BUKIT BESAR,TERENGGANU
TARIKH:8-9 APRIL 2011

penat giler wacakap lu..bukan aq yg dok tanding tau..aq dh lame abis skolah..kli nih adik2 skol aq yg tanding..so,my teacher,CG AZMI(PHYSICS TEACHER)kol lah aq,ajak p tngok budak2 tanding roket..bukan apew,sajew,teringat blik mse dlu,thun 2009,mewakili negeri terengganu lam pertandingan mcm nih..korang thu x cmne roket nih,bukan cm roket lancar ke bulan tau,roket nih itew gune botol utk body..cm recyle blik bhn2 terbuang..


ganass x roket aq...



dan pertandingan nih disertai oleh pelajar,mmg lah students kn,xkn mkcik kat gerai2x kot..hehehe..xdew lah,gurau2 jew..setiap pasukan mempunyai dua orang pelajar mewakili sekolah yg tercinta dan daerah masing2x..cm aq nih..

nih lah group pertama SMKNS yg main roket
students yg menyertai pertandingan ini diberi masa selama beberapa jam yg agak lama utk menyiapkan beberapa buah roket bagi katogeri 'targetting' dan 'parachute'..pe yg best nye,time nih lah,kowang leh adjust no tfon aweks2x,buat pndai kew dpn diowang..HAHAHA..aq xcmtu,aq baik...hehhehehe*ye lah tu

smua penyediaan dan penyenggaraan roket perlu disudahkan pada hari pertama dan hari kedua,tibalah masa utk kami basah..pelikkan,roket pn basah..pe,korang ingt roket nih gne nitrogen kew nk lancar,gne air lah..ada faham H2O..huhuhuhu..berjeruk*loghat klate di KL kan kitorang..n roket nih dilancarkan menggunakan pelancar dye..

splaaasshh..cmni lah lau main benda nih..basah kuyup skali launch..
utk setiap pertandingan,we all kne reka roket utk targetting..yg targetting cm bntuk roket biasew,p utk parachutte,roket prlu dibina dan di pasang dengan payung terjun..utk targetting,markah akn dikira sekiranya roket itew pling hmpir nan penanda,jarak penanda dr launcher 100m..utk parachutte,roket yg dibuat prlu adew payung trjun..mse akan dikira apabila payung terbuka dan jatuh sehinggan mencecah rumput or apew yg bleh membuatkan roket tu tersangkut,spt pada bangunan,pokok..and hilang dr pandangan merupakan satu kelebihan becoz mrkah keseluruhan diberi..

tinggi x roket aq n kawan aq buat..
and tu jew nk cite kat kowang sume psl pertandingan cmnih..
so,mse tahun 2009,aq n kwn aq printis roket air kt skol..so,first itew msuk,dh dinobatkan sebagai johan utk pertandingan roket thun 2009..trkejut yg amat sgt,pengetua xprcaya yg kitorang mnang..then slepas tuh,bergerak lah kami ke merata negeri utk mnyertai pertandingan roket nih..

RESULT WATER ROCKET TEAM 2009
PTPR09 TRG:JOHAN KESELURUHAN,NO5 PARACHUTE,NO6 TARGETTING
KEM AEROANGKASA KEBANGSAAN:HADIAH SAGUHATI
PTPR09 NATIONAL STATE UM:NO5 KESELURUHAN,TARGETTING NO2,PARACHUTE OUT..
KARNIVAL SAINS KEBANGSAAN,PERLIS:NAIB JUARA,TRGETTING NO2,PARACHUTE NO3.

ENGINEER SMKNS WATER ROCKET:
1.MOHAMAD KHAIRUL AFIQ BIN OTHMAN
2.HAZIM BIN IBRAHIM

TEACHER:
1.EN AZMI BIN ALI
2.EN SAMSUDIN KARNAIN

tu jew yg aq nk cite lm entry kli nih..jumpe lg lam keluaran yg berikutnye..zassss



Isnin, 4 April 2011

TOPUP!!!!

eloww guys..bersama bro khairul dlm entry kli ini utk mngungkap misteri topup handset korang n apa2 aje lah..supo ngan hos mistri nusantara..pe tajuk aq kli nih..topup..dh xdew idea lain nk kongsi ngan korang..so,den pun cito lah pasal topup yg korang sume dok isi hari2..ape,korang ingt xpnting kew TOPUP A.K.A RELOAD..xdew topup merana hidup tau..nk mesej xbleh..nk kol lg lah xbleh..lau xcye try ar test..pastu dgr cmni..

INI ADALAH PERKHIDMATAN MAXIS ANDA,SILA TAMBAH NILAI SEBELUM MEMBUAT SEBARANG PANGGILAN..TERIMA KASIH..

cinabeng pnye tfon,ntah mse bile abis topup aq xthu..nk kol aweks pn xdpt..huhuhuhu..last,pegi lah kek kodai tfon..

SITUASI DI KEDAI TFON

KAK RELOAD:ye dik,pnggil adik tau..adik,nak ape??nk penampar ke penendang??ade ke patut tnye cmtu.
AKU:kak,topup RM50..ade ke x??nk nunjuk isi topup bnyak2x
KAK RELOAD:xdew lah dik..lau 3ringgit nan 10ringgit adow lah..
AKU:erk,reload 3ya jew lah..xse bnyok2x..
KAK RELOAD:klu 3ringgit,adik kne byr 3.50..up 50sen..
AKU:pot pet dlm hati..ade ke ptut amik 50sen..
KAK RELOAD:nak ke xse nih??mari nombor..
AKU:reload lah kak..012-99*****..mne bleh bg tau no tfon aq,t kowng dk miss kol..
KAK RELOAD:oraiit dik,dh ciap.so,adik bleh brambus skunk,akak nk layan suami kak lu..
AKU:$%&*&*&(**^$#

ni lah lau reload kt kdai kg..mmg kne caj..cm cukai itew bli kfc..huhuhuhuhu..xptut3x..p nk bwt cmne kan,dh trpkse..huhuhuhuhu..ok lah,stakat nih aje entry kli nih,jupo lain kli plok weh..di lain entry n time..roger n out!!!

BRAPEW BNYAK DH KOWANG ABIS DUIT UTK TOPUP??
CE CTER CE CTER....

Rabu, 30 Mac 2011

AFTER RESULT..NAK P MANA!!!!

eloww sume geng...pe kabo???..lame xupdate blog nh..biasew lah,cbuk manjang..nkk bwt cmne..sabo je lah..hehehe..lgpun,result SPM kn dh kuar,p aq nih bukannye pndai pn,x cm students len2,result2 gempak,aq nih,biasew2 jew..biasew lah,bdk skol biasew,cmpur nan sikap pmalas aq nk study(padan muka)..

aritu result blum kuar lg,dok bising bile lah result nak kuar nih..kasi gabra jew..tiap2 ari duk pikir result spm jew..nk tido pn pikir psl result,mkn pn,mndi pn..brat2x..ahaha...p aq sabo jew lah..tnggu pnye tnggu,smpai hujan pn berhenti2,maka dengan titah perintah dan diperkenankan oleh MOE..maka result pn kuar 23 mac 2011..wauuu,aq truja..hehee..sah giler kpalew aq nih...owg lain takut,aq bleh plak glak,snyum cm kambing dpn cermin..nasib baik xdew kambing kat umah..kalau x,dipanggilnye aq saudara..huhuhuhu..

mako,tpat kul.................
Masa:10.00pagi sampai abis budak2 amik result
Tempat:bilik pengawas SMKNS
sebelum amik result..
>pelajar dikehendaki bayar dulu hutang sebelum mengambil result..
>lepas amik,tunjuk kepada cg2x..
>lepas tuu,acara bebas..nak nangis kew,nk trjun bangunan kew,ikut mung lah..

after 3days aq thu result,mako,bermulalah line intrnet nk bngong..cinabeng pnye intrnet.time nk isi nk p u lah dye nk gilerr..huhuhu..nmpk sgt xnk bg aq msuk u.huhuhuhu..smapi i-mas-C-U pn slow..huhuhuhu..sabor jew lah..besew lah kan,sume xcited nk p u..pakat2 dok apply lah mse ari prtama dpt result..hehehe

n skunk nh..tgh pning nk p universiti mane n plih course apew..selepas aq berfikir,lpak2 ats pokok durian,bru bleh plih nk p universiti mane..
Antaranya:
1.UPNM-ASASI PENGURUSAN DAN STRATEGI PERTAHANAN#
2.UM-ASASI ALAM BINA
3.UITM-DIPLOMA SAINS GEOMATIKA(SUMBER ALAM)
4.UTM-DIPLOMA UKUR TANAH
5.UiTM-DIPLOMA PENGURUSAN HOTEL
6.UPSI-DIPLOMA REKA BENTUK DAN PEMBANGUNAN PERMAINAN
7.UiTM-DIPLOMA PENGURUSAN PELANCONGAN
8.UTM-DIPLOMA PENGURUSAN TEKNOLOGI
agak2,yang mane stu lah aq dapat kn..huhuhuhu

hurmmmm..dulu dok pning result kuar bilew..skunk pning nk p universiti mane..tkut aq plih course nih xsesuai nan job skunk..al-maklumlah kan,skunk nih,rmai bebudak2 universiti menganggur coz salah plih course..humm..-.-'
berdoa ajew lah skunk nih... 


pikir masa depan...

Sabtu, 12 Mac 2011

sejuk2x...huhuhu

hi sume...huhuhu..ari nih,aq rse sjuk yg tramat sgt..tgn pn terketar2 jew..cm owg kne dmam malaria..hehehe(nmpk biji cili dok sngkut kt gigi,snyum sowng2)..hujan pn dh brape ari trun..xnak stop..maybe adew hkmah kot di sebalik hujan nih..yew lah,kt jepun bru lpas eatrhquake kn(nk nunjuk pndai eja gempa bumi ikut bi)..ptande awl lh tuh...insaf2 lah sume ye(aq x insf lg,dk sruh org jew,ape daa).

lau sjuk2 nih,kepala pn pning..bkn time panas jew pning,time hujan pn pning gk(ape lah ko nih fiq)..so,xtvt luaran dikurangkn,xtvt dlman dibnyakkan..hehehehe..lau hujan2 cmni,aq suke sgt lpak2 dpn tv 14" aq,lyn astro..time hujan lbat,aq mnyumpah kt tv plak(bengong ko fiq,tv tu kn bkn bnda hidup,cm owg gile duk sumpah tv)..biasewlah kn,astro,ujan lbat jew,trus xdew line.huhuhu..trus kuar cm 'rectangle'wrne kuning tuh..hehehe..slain tu,aq dk dlm blik,duk diam2(ingt aq bwt perkara x senonoh tu),bring2x ats singgahsana,n trus terjenero..hehehe..dh sjuk,mata pn layu jew,ngantuk..huhuhu..lau x tido,aq mkn..mkn,mkn,mkn,mkn,mkn,n mkn..hehehe.mkn lah apepun..x kira..hehehe...yew lah,nk bwt cmne kn,nk g round2 naik moto xleh,hujan,mau kne demam aq(mnja lah ko nih)..xpn,main notebook or pc aq..bior dh borink maen game lm tu,p ats desakan jiwa yg mronta2,maen lah jgk...smpai trsenguk2 duk maen need for speed undrground,aq xdew need for speed carbon..hehhe..

so,ape cita korang lau time hujan2???ce kabo..ce kabo..

ape!!!p mndi sungai..so bahaya..jgn ye geng..psl pk ck syg kt korunk tau..huhuhu(ayt cdey)

Rabu, 9 Mac 2011

aduuuu..

arinih lah ase paling x best lm hidup..nak tahu knape???(sah,korang trtnye ape dye problem akuh kn,xyh tipu)..
huhuhuhuhu...
nak tahu kew???
(unsur saspens diselitkan cm komsas terminal tiga)
nak tahu sgt2 kew??
(alah,cm cite indon plak,bnyak sgt nk bg kjutan,cite2 tuh x afiq nih)
....................................................
.............................................
..................................
sbenarnye kn,aq nih kan..malu lak nk ckp(eh2x ko nih fiq,jgn bg pnonton tension,2 ayt cg akuh)..
ari nih x best psl kene 3 penyakit sekali gus..yesss(sah mereng ko nih fiq)
dmam,batuk,selsema...
huhuhuhu
cdeynye ase....
smpai keje pn x pegi ari nih.,cian kt bos aq,rindu kt aq(ye lah 2 fiq)..
p slepas pekena ubt yg bru dibeli nih,ase lega ckit(bersyukur lah fiq).....
thankz to mr doktor n miss nurse..
tolong bg ubat kat aq nih..
dh lah budak hingusan,pnuh ngan hingus nih(ewwww3x)..
...................................................
.........................................
apepun,aq hrap korang jge ksihatan msing2 erk..tratatarara..
mate dh ngtuk,bantal lak dk pnggil..
assalamualaikum sume....

Isnin, 7 Mac 2011

rouNd2x

aloha sume(alow2,cm lah ko bru blik Hawaii krol)lame asenye x update blog kesayangan aq nih(btul syg ke nih).biaselah,i'm busy right now(ye lah,busy mngalahkan bussinesman).emm,tibe2 plak dtg idea bernas nk mngarang mlm nih.huhuhu.slalu nye,xdew idea(ko,on9 bnyk lk ko pnye idea,nk update blog,hampeh)

so,aq xmo mikir panjang2nktype,huhuhuhu(nmpak sgt xdew idea)and xmo mmbazirkan tnaga dan bekalan letrik utk mngecas netbook ksyangan nih(nk nunjuk adew netbook),aq nk cite lah wktu dkround2 kg ptg td..biasewlah,owg mude,dk umh xbleh,ase pnas je punggung nih...hahaha..lau xpulas hendal motor kriss bapak,xsah(motor kriss jew aq,xdew moto bsr),dh lah lsen xdew lg(malu nk cite tau,kite xdew lsen lg)xpsl2 kne ngan bapak polisi,dpt surat jemputan bkr duit kat blai polis(padan muka ko)..

ptg td,otway lpas antr adik kembar aq ngaji,aq pn mnfaatkan lah mse yg adew dgn round2 kliling kg(bazir mnyak moto lah ko nih ye afiq).saje nk cuci mata,tngok aweks dk dpn umh,nk ejas kn,xpsl2 kne kejor nan bapak diorang..huhu(kcian kt ko fiq)..bru lah aq prasan,upenye dh bnyak pmbangunan kt kg aq..huhuhu.ktinggalan zaman btul lah aq nih..msuk kt ceruk kg tuh,owg bwt umh,kt ctu owg buat umh gk..nih lah,x amik thu psl kg..smpaikan jiran sbelah umh sdiri pn xthu mse bile adew ank dara comeyy(gatal lah plak aq)..hehehe..

yg menarik prhatian aq nye,bkn psl aweks ok,aweks dh adew..so,xyah nk mncari yg lain.hehehe..aq trskodeng lah org kg skunk,dk kt tngga,ingtkn dk ngumpat,upenye dk men laptop..bukan sorang dua aq jumpe,rmai lah gk(sah ko ketinggalan zaman fiq)..lalu kt umh dye tu,dk main laptop kt tngga,umh dye nih plak dk main ntbook..aq trkezutt,seb baik moto x jtuh..lau x,mlu lah kt dpn aweks,bwk moto pn x reti..huhuhu.bkn apew,org kg skunk x cm dlu dh,sume dh maju,sume dh  adew line intrnet kt umh..umh aq xdew intrnet,dk curi line owg jew(jahat lah ko nih fiq)..
sambil dok skodeng owg dk main laptop,bukan skodeng owg mndi ye,x baik tuh,dosa..huhu..aq trnmpak lah aksi stunt ank2 remaja skunk nih,dok wheliee moto..nk bwt gk,p pikir nih moto bapak aq,lau moto aq,dh lame..hahaha..p aq x bwt dh,mls nk wheliee moto2 nih,bwt skit tgn jew..ape lah nk jadi nan remaja skunk..adew moto,dibuatnye jd tyr stu..lau nk race kew,nk wheliee kew,meh lah ajk aq.hahaha(same jew ko nih fiq)..bkn apew,cian kt mak bapak diorang,bli moto utk ank,ank bwt lumba..lau lumba dpt piala xpew,nih lumba dpt batu nisan.huhu.mati katak jew..x thu lah nk kate apew ngan diorang nih..lau aq p sound kn,tkut kne buku lima kt muke diorang,bek biarkan jew..
sesudah borink dk round2 nih,aq blik lah kat tmpat rehat aq,mane lg lau umh aq,xkn kt umh pk cik abu(adew kew nme pak abu lm kg ko fiq?)..xleh lah nk round lame2,kn bising lak bapak aq tu..huhuhu..k lah,jumpe lagi di lain mse..tratatatatata

Sabtu, 29 Januari 2011

kerja..kerja..kerja..

hi.lame asenye x update blog nih.x smpat lorh..xde mase..ni pn curi2 mase je..mase skunk nih x cm dlu dh..dulu nk abiskan mse lm stu hri pnye lh lmbat,smpai berjanggut nk tnggu mlm..skunk nih..cpat gile..ase kjap je lm stu hri..bln satu pn dh nk abis..ape aq mrepek nih..hahhahaha...

ruginya kalau masa dibiar berlalu begitu saja...-.-'

ok2,kita smbung blik ngan topik kite psl kerja..berbagai jenis kerja yg kite bleh bwt cm playan restoran,jga cc,pembantu jualan,cashier,and bnyak lg..bg sape2 yg tgh mnunggu utk mngambil result exam cam spm and stpm,msti cbuk dk keje..p ade gk yg x keje..alsan,mls nk keje..best ape keje..hujung blln dpt gaji..lau dok umh pn bknnye dpt gaji..dpt dngr merepek free adalah.hahaaha

skunk x ssh dh,nk keje,lm nwpaper blmbak keje yg blh dicari..
tp yg pling x best keje,ngan bos..kt tmpt aq bos ok je..p yg x ok,x prihatin ngan para pekerja nya..yg dye thu,dok dpn lptop smbil dk lyn ngan saham yg jtuh n naik tu...spatutnye sbagai bos,prihatin lh ckit ngan mslh pekerja,nsib baik lh bos kt tmpt kerja aq yg dh knal sblm nih..lau x lame dh aq cbut..

mrh aje thu bos nih..huhuhu..
tp nk bwt cmne kn...lain mnusia lain ragamnya..huhuhuhu..yg best nye,kita dpt mnimba ilmu dan pnglmn utk membuka syarikat suatu hari nanti..mse kerja kita dpt bramah mesra ngan mane customers dtg..kita pn ase gmbira lau dpt berhubung ngan msyarakat setempat..x lh owg kate kite nih cm katak di bawah tempurung..ok lah guys,see u in the next page...nk tito plak..good morning!!!....

Sabtu, 15 Januari 2011

kenangan ku(sekolah menengah)

huiittt...hehehehe..ni nk smbung blik cite kenangan ku..yang nih mase skol menengah..kenangan mse di skol menengah lah pling bnyk skali and smua ada..mula2 naik form 1 mmg rse nervous coz tkut kene buli ngan senior kt skol..biaselah,terpengaruh ngan cite n drama psl bdk2 skol menengah nih..p,bdn ambo yg cm org berumur 20thn nih mane ade yg brani nk kaco..tbuh plk cm tntera..hehehe..prasan lah plak..x leh bngga diri,6t Allah marah..sambung blik cite kite..mse form 1 pling leceh skali..psl blajar bab yang bru..mse tu mmg ade yg mula gatal2 nak bercinta kononya..bukan ape,dh msuk alam remaja katakan..biaselah..cm korang semua x biase lak..

manisnye ktika pertama kali mengenali erti cinta
yg best lagi mse skol menengah,aq dpt jumpa lagi ramai kwn2 bru..p ssh gak k jumpa sahabat yang btul2 boleh dijadikan sahabat baik...p aq bernasib baik,kwn2 yg aq knal smua ok..tiada yg cm kwn mkn kwn..aq juga jmpe lagi ngan cikgu baru2..cg plok sporting abis..mmg aq tabik mane2 cg yg aq knal..smua sporting gile..

cg cmni lah best..snyum je dlm klas..students pn x ngantuk kalu tngok cg yg snyum.
bnyk nye subject nak kene blajar
mmg naik skol menengah mse mmg kene pandai dh uruskan..semua nk kene set mase..study,bermain..p skol menengah lah yg pling bnyk memberi impak kehidupan sebenar kepada diri aq sebelum menenmpuh alam dewasa..org ckp ape,alam remaja merupakan alam yg pling bnyk dugaan dan cabaran..lau tersalah jalan,habislah hidup..p apepun,aq rse pngalamn skol menengah pling best lah..smpai ari nih aq msih ingt dlm kpale n ingtn aq kenangan mse skol menengah..yezzzzzaaaa..

memori..dlm ingtan

kenangan ku

teringat lagi mase muda dlu.bgn pagi pegi mandi,gosok gigi,pakai baju sekolah and go to school.ingat lagi mase ari pertama skol,pnye lah smangat nk g skol smpai truck(mse dulu dk dlm kem)x datang dh ade dop mnunggu..msing2x smngat gile nak g skoloh..al-maklumlah,cuti sebulan,sape x ingt kt kwn2,kt cikgu,mak cik kantinn,tukang kebun,padang dan macam2 lagi..mls nk sbut bnyk2 6t borink plak..

gembiranya dapat berjumpa ngan kawan2x

yang paling best,semua org pkai bju sekolah bru,beg bru,jam baru,songkok baru..bleh dikatakan semua baru pd hari pertama..biaselah excited kn..aq pn cmtu gk dulu..panorama yang biasew kite 6pk lau hari pertama sekolah lau x lain,bdk2 yg bru msuk skol..msti nangis pnye..biaselah,x leh nk berenggang ngan mak n ayah..huhuhuhu..

bju sekolah ku dulu..

hari pertama..biaselah...
mase tu lah aq dpt jumpe ngan kawan2 bru2,belajar bersama,menyanyi bersama,bergurau...semua tu mase di sekolah rendah..terlalu bnyk kenangan mase di sekolah rendah...6t lain mase aq smbung blik..yezzzaaa

Khamis, 13 Januari 2011

Lumrah kehidupan..

kehidupan sebagai seorang insan yg bergelar makhluk Allah di muka bumi terlalu banyak cabaran yang perlu dilalui.Kesemua kesusahan yang dilalui ini merupakan takdir yang telah ditetapkan-Nya kepada hambanya.Oleh itu,sebagai insan yang taat kepada-Nya,hendaklah kita selalu mengingati-Nya walau dimana kita berada.Pelbagai cabaran telah ditetapkan oleh Allah kepada hamba-Nya seperti masalah kewangan,keluarga,sakit,kematian dan sebagainya.Jangan lah kita mengeluh apabila kita ditimpa sesuatu masalah.Selain itu,Allah juga telah menetapkan kesenangan yang bakal kita lalui apabila kita berusaha dengan bersungguh-sungguh.Namun begitu,dalam kegembiraan ada juga kesedihan yang bakal dilalui.Bak kata pepatah'disangka panas sampai ke petang,rupanya hujan di tengah hari'.Ini lah yang dapat menunjukkan betapa perlunya kita mengingati kepada-Nya.Apabila diberi kesenangan oleh Allah,maka kita lupa,nescaya akan ditarik balik segala kesenangan yang di berikan-Nya.Justeru,marilah kita sama-sama mengingati Allah kerana suatu hari nanti kita tetap akan berjumpa kembali dengan-Nya.Kematian tetap akan berlaku.Bertaubatlah selagi pintu taubat di buka.
sekian,wassalam.....

Ahad, 9 Januari 2011

hmmmm

Hari yang mendatang memang banyak perkara atau masalah yang akan dihadapi.Tetapi,adakah kita mengambil iktibar dari apa yang telah terjadi kepada diri kita sebelum ini.Adakah kita sudah memikirkan apa cara untuk mengatasi masalah sama yang melanda diri kita sebelum ini?.Memang sudah lumrah kehidupan manusia yang sentiasa dibelenggu oleh masalah.Tetapi,bagi yang sudah bersedia dengan pelbagai senjata sudah tentu tidak akan menjadi suatu kesusahan baginya untuk menghadapi hari-hari yang mendatang.Sekarang ini,kita dapat melihat bagaimana dunia sekarang sudah berubah.Pelbagai masalah yang berlaku di seluruh negara samaada penyakit,masalah politik,ekonomi negara dan sebagainya.Sebagai contoh dapat kita lihat,bagaimana situasi bekalan minyak masak yang berkurangan di dalam negara kita.Ini menjadi punca permasalahan kepada kita terutama kepada peniaga gerai masakan atau suri rumah untuk memasak.Contoh yang lain dapat dilihat pada anak-anak muda sekarang ini.Banyak gejala sosial atau vandalisme yang mereka lakukan.Sebagai contoh,pembuangan anak atau bayi.Isu ini menjadi suatu masalah yang berat dalam negara kita.Tiada siapa yang dapat untuk dipersalahkan kecuali kedua ibu bapa yang mendidik anak.Sepatutnya,ibu bapa hendaklah mengawal setiap tingkah laku anak mereka.Ketahuilah rakan sebaya mereka...Perkara seperti ini akan terus menjadi masalah sekiranya ianya tidak dibendung dalam kalangan masyarakat..Oleh yang demikian,sama-samalah kita bekerjasama dalam memastikan masalah-masalah seperti ini akan berkurang..Kita hidup dalam satu kelompok masyarakat haruslah mengamalkan prinsip satu malaysia.Sentiasa bekerjasama walaupun tidak sama agama,warna kulit..Buangkanlah sifat ego dalam diri masing-masing agar perpaduan dapat dieratkan seterusnya SATU MALAYSIA akan menjadi satu kenyataan..

sahabat blogku...smart2x and comeyy2x smua